25 ianuarie 2010

Termeni intalniti in imobiliare

ACTE NECESARE UNEI TRANZACTII IMOBILIARE

actul de dobandire a imobilului; - extrasul de carte funciara eliberat de judecatoria in a carei raza teritoriala se afla imobilul; - certificat fiscal eliberat de primarie; - actele de identitate(buletin,pasaport, permis de conducere) - certificat de casatorie; Actul de dobandire a imobilului poate fi: - contract de vanzare-cumparare(incheiat fie intre vanzator si cumparator).
________________________________________
AFINI

persoane intre care exista legatura de afinitate. Sunt sotul si rudele celuilalt sot. Nu sunt nici sotii intre ei si nici rudele unuia dintre soti cu rudele celuilalt sot. (Afinitate-termen ce desemneaza legatura juridica, derivata din casatorie, in ce priveste raporturile dintre oricare dintre soti si rudele celuilalt sot).
________________________________________
ANTECONTRACT

conventia prin care una din parti sau ambele parti se obliga sa incheie in viitor un anumit contract al carui continut esential este determinat in prezent. Este deci un acord de vointa prealabil perfectarii altui contract, acord ce are ca obiect asumarea obligatiei de a face, adica de a perfecta ulterior contractul promis, in conditiile convenite prin respectivul acord prealabil.
________________________________________
CADASTRU

sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea, reprezentarea pe harti si planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum si a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul tarii, indiferent de destinatia lor de proprietate. ________________________________________
CARTE FUNCIARA

inscris oficial reprezentand unitatea de baza in sistemul de publicitate imobiliara in cadrul caruia evidenta se tine pe imobile si nu pe proprietari. C.F se intocmeste in mod distinct pentru fiecare imobil si cuprinde mentiuni despre toate actele translative sau constitutive de drepturi in privinta imobilului respectiv. Se intocmeste si se numeroteaza pe localitati.
________________________________________
CLAUZA CONTRACTUALA

stipulatie inclusa de parti, in virtutea principiului libertatii conventiilor, in continutul contractului lor.
________________________________________
COMUNITATE DE BUNURI

Conform art.30 C.Fam., bunurile dobandite in timpul casatoriei intra sub incidenta comunitatii de bunuri, adica se prezuma ca sunt bunuri comune.In cazul bunurilor comune regimul juridic al acestora difera dupa cum sunt bunuri mobile sau imbile.In cazul bunurilor mobile, oricare dintre soti poate efectua acte de instrainare sau de grevare cu drepturi reale a acestora fara a avea nevoie de consimtamantul expres al celuilat sot.In schimb, in cazul bunurilor imobile, actele de instrainare se pot incheia valabil doar cu consimtamantul expres al ambilor soti.
________________________________________
CONCESIUNE

operatie juridica avand ca finalitate punerea in valoare a unor activitati economice, servicii publice, unitati de productie ale unor regii autonome si terenuri proprietate de stat.
________________________________________
CONTRACT DE COMISION

contract in temeiul caruia o persoana fizica sau juridica numita comisionar, se obliga fata de alta persoana (fizica sau juridica) numita comitent, sa incheie anumite acte juridica in nume propriu, dar in contul acesteia din urma, primind pentru serviciul respectiv o remuneratie numita comision, calculata procentual la valoarea operatiunii realizate.
________________________________________
CONTRACT DE COMODAT

contract prin care o persoana numita comodant, remite, spre folosinta temporara, unei alte persoane numita comodatar, un lucru cu obligatia pentru acesta din urma de a-l restitui in natura, in individualitatea sa. ________________________________________
CONTRACT DE DONATIE

contract solemn, unilateral si cu titlu gratuit prin care una din parti, numita donator, isi micsoreaza actual si revocabil, cu intentie liberala, patrimoniul sau cu un drept (real sau de creanta), marind corespunzator patrimoniul celeilalte parti, numita donatar, cu acelasi drept, fara a urmari sa primeasca ceva in schimb.
________________________________________
CONTRACT DE INTRETINERE

contract in virtutea careia una din parti numita intretinut instraineaza un bun sau plateste o suma de bani (numita capital) celeilalte parti, numita intretinator, care se obliga in schimb, sa-i asigure intretinerea (adica toate cele necesare traiului), pe durata intregii sale vieti, si, la deces sa o inmormanteze dupa datina. ________________________________________
CONTRACT DE LOCATIUNE

contractul in virtutea caruia o persoana numita locator se obliga sa asigure altei persoane numita locatar folosinta integrala sau partiala a unui lucru sau prestarea unui serviciu pe o durata de timp determinata, in schimbul unui pret corespunzator.
________________________________________
CONTRACT DE MANDAT

contract in virtutea caruia o persoana numita mandatar se obliga sa faca ceva pe seama altei persoane, numita mandant, de la care a primit o imputernicire in acest scop.
________________________________________
CONTRACT DE RENTA VIAGERA

contract prin efectul caruia o persoana numita credirentier, instraineaza un bun sau plateste o suma de bani (numita capital) catre o alta persoana numita debirentier, care se obliga, in schimb, sa efectueze in favoarea celei dintai o prestatie periodica in bani, numita renta viagera, pana la decesul acesteia. ________________________________________
CONTRACT DE SCHIMB

contract prin care partile, numita copermutanti, dau fiecare celeilalte un lucru pentru altul.
________________________________________
CONTRACT DE SUBLOCATIUNE

acord de vointe in temeiul caruia locatarul care a dobandit folosinta temporara a unui bun pe baza unui contract de locatiune subinchiriaza acel bun unui tert (sublocatar) care se obliga sa plateasca chirie. ________________________________________
CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE

contract prin care una din parti, numita vanzator, stramuta proprietateaunui bun al sau asupra celeilalte parti, numita cumparator, care se obliga a plati, in schimb, celui dintai (adica vanzatorului) o suma de bani convenita ca pret al bunului vandut.
________________________________________
DREPT DE ABITATIE

Drept de uz avand ca obiect o casa de locuit. In principiu, nu poate fi cedat si nici inchiriat; prin exceptie titularul sau poate inchiria altcuiva partea din casa pe care nu o locuieste.
________________________________________
DREPT DE CREANTA

exprima facultatea creditorului dintr-un raport juridic obligational de a pretinde debitorului indeplinirea obligatiei corelative de a da, de a face sau a nu face ceva.
________________________________________
DREPT DE IPOTECA

drept real accesoriu avand ca obiect un bun imobil al debitorului sau al altei persoane fara deposedare, care confera creditorului ipotecar dreptul de a urmari imobilul respectiv in stapanirea oricui s-ar afla si de a fi platit cu prioritate fata de ceilalti creditori din pretul acelui bun. ________________________________________
DREPT DE PREEMTIUNE

facultate de care se bucura o persoana de a fi preferata oricarei alte persoane la cumpararea unui anumit bun.
________________________________________
DREPT DE PROPRIETATE

drept subiectiv, ce da expresie juridica aproprierii unui lucru intr-o anumita forma sociala si care permite individului, entitatilor juridice colective sau statului, ori organelor sale (centrale sau locale) sa posede sau sa foloseasca si sa dispuna de lucrul respectiv, fie direct si nemijlocit prin putere proprie si in interes propriu, fie indirect si nemijlocit, ca efect al punerii in valoare de catre titularii lor a drepturilor reale principale constituite asupra lui, in cadrul si cu respectarea legislatiei existente.
________________________________________
DREPT DE SERVITUTE

drept real imobiliar, accesoriu, perpetuu si indivizibil care dezmembreaza proprietatea, conferind titularului sau anumite prerogative strict limitate asupra lucrului altuia.
________________________________________
DREPT DE SUPERFICIE

drept real care consta in dreptul de proprietate ce-l are o persoana numita superficiar asupra constructiilor, plantatiilor si altor lucrari aflate pe terenul apartinand altei persoane, teren in privinta caruia superficiarul dobandeste un drept de folosinta.
________________________________________
DREPT DE UZ

Este un drept de uzufruct limitat, care ii confera titularului sau posibilitatea de a-l folosi si de a-I culege fructele dar numai in masura in care sunt necesare pentru satisfacerea trebuintelor lui si ale familiei lui.
________________________________________
DREPT DE UZUFRUCT

drept real care confera titularului sau posesia si folosinta asupra lucrurilor ce apartin altcuiva, percum si posibilitatea exercitarii acestor atribute in aceleasi conditii ca si proprietarul avand insa indatorirea de a conserva substanta lucrurilor respective.
________________________________________
DREPTURI REALE

Sunt acele drepturi care confera titularului lor de a-si exercita in mod direct si fara concursul altei persoane anumite atribute cu privire la un bun.
________________________________________
EVICTIUNE

termen ce desemneaza pierderea de catre cumparator, in tot sau in parte, a dreptului de proprietate asupra lucrului cumparat, sau tulburarea cumparatorului in exercitarea prerogativelor de proprietar cu privire la acel lucru, pierdere sau tulburare survenite ca urmare a valorificarii de catre vanzator sau de catre un tert a unui drept care exclude, in tot sau in parte, dreptul cumparatorului referitor la bunul respectiv.
________________________________________
GAJ

contract accesoriu, real, unilateral si indivizibil in temeiul caruia debitorul sau o terta persoana remite creditorului sau unui tert, un bun mobil, corporal sau incorporal, in vederea garantarii executarii unei obligatii.
________________________________________
INOPOZABILITATE

Este sanctiunea ce intervine in cazul nesocotirii unor cerinte de publicitate fata de terti, prevazute de lege pentru anumite acte juridice.
________________________________________
MANDAT

Este un contract in temeiul caruia o persoana numita mandant, imputerniceste pe o alta persoana, numita mandatar, sa incheie in numele ei si pentru ea anumite acte juridice.
________________________________________
NULITATE

Reprezinta o sanctiune care lipseste actul juridic de efectele sale firesti sau de o parte a acestora atunci cand actul juridic a fost incheiat cu nerespectarea conditiilor de valabilitate sau cu incalcarea unor dispozitii legale imperative.
________________________________________
PARTI

Persoanele care participa la incheierea actului juridic, personal sau prin reprezentanti si in privinta carora se produc efectele actului juridic.
________________________________________
POPRIRE

modalitate a executarii silite constand in indisponibilizarea sumelor de bani, titlurilor de valoare sau a altor bunuri mobile, incorporale, urmaribile datorate debitorului de catre un tert sau pe care acesta i le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.
________________________________________
PROBE

Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
________________________________________
PROMISIUNE DE CONTRACT

conventia prin care una din parti sau ambele parti se obliga sa incheie in viitor un anumit contract al carui continut esential este determinat in prezent. ________________________________________
PROMISIUNE DE VANZARE

Se deosebeste de contractul de vanzare-cumparare, in primul rand prin natura obligatiei la care ii da nastere :adica obligatie de a face si nu obligatie de a da, (respectiv de a transfera proprietatea asa cum se intampla in cazul contractului).
________________________________________
RENTA VIAGERA

Reprezinta dreptul unei persoane numita credirentier, de a primi periodic, atata timp cat traieste o suma de bani numita renta, de la o alta persoana numita debirentier.
________________________________________
REVOCARE

Este o sanctiune de drept civil care consta in inlaturarea efectelor actului juridic civil, datorita ingratitudinii manifestate de cel gratificat sau a neexecutarii culpabile a unor sarcini asumate.
________________________________________
REZILIERE

termen ce desemneaza in mod generic desfacerea contractului sinalagmatic cu executare succesiva, producand efecte numai pentru viitor, iar nu si pentru trecut si care este motivata prin faptul neesecutarii necorespunzatoare a contractului de catre una din parti din cauze imputabile acesteia. ________________________________________
REZOLUTIUNEA CONTRACTULUI

desemneaza desfiintarea cu efect retroactiv a contractului sinalagmatic cu executare uno ictu, la cererea unei parti ca urmare a neexecutarii culpabile a prestatiei asumata de catre cealalta parte.
________________________________________
SUBROGATIE

procedeu juridic presupunand substituirea creditorului dintr-un raport juridic obligational de catre o alta persoana care platind acestuia (creditorului initial) datoria debitorului dobandaste calitatea de creditor al acelui debitor impreuna cu toate drepturile pe care le avea impotriva lui creditorul platit.
________________________________________
SULTA

Suma de bani care se da unuia dintre copermutanti (partile din contractul de schimb se numesc copermutanti ), in cazul in care bunurile care se schimba nu sunt de valoare egala.In cazul contractului de schimb imobiliar sunt aplicabile regulile de la vanzare-cumparare cu luarea in considerare a unor exceptii prevazute de art.1407, 1408 C.Civ.
________________________________________
TERTI

Persoane complet straine de actul juridic, adica persoane carora actul juridic nu le poate profita in nici un fel ori nu le poate indatora in nici un fel.
________________________________________
TESTAMENT

act juridic unilateral, solemn, esentialmente personal si revocabil prin care testatorul dispune, pentru cazul incetarii sale din viata de intreaga sa avere sau numai de o parte din aceasta.
________________________________________
VICII ASCUNSE

desemneaza in mod generic defectele sau deficientele calitative ale bunului vandut, inchiriat, sau ale lucrarilor executate, care, existand in momentul predarii bunului nu au fost cunoscute de catre dobanditor si nici nu puteau fi descoperite de el prin mijloacele obisnuite de verificare sau receptie si care fac ca bunul sa nu poata fi intrebuintat conform destinatiei sale ori ii micsoreaza posibilitatile de intrebuintare in asa masura incat se poate presupune ca dobanditorul n-ar fi contractat.

Un comentariu:

  1. Buna,
     Eu sunt doamna Elina Johnson, de la FIRMA DE ÎMPRUMUT AL ELINA JOHNSON, aici vine un împrumut Genuine care vă va schimba viața într-una mai bună, o companie de creditare împrumutată, acordată și licențiată pentru a oferi împrumuturi persoanelor fizice, companiilor private și persoanelor aflate în nevoie la niveluri scăzute de beneficii de până la 2%.

    Eu, doamna Elina Johnson, va face tot ce am de respect față de toți solicitanții legitimi. Nu veți fi dezamăgit de mine în această afacere deoarece compania vă va asigura împrumutul dvs., nu se va termina acolo, avem o echipă de expectorat care înțelege legile investiției, ei vă vor ajuta, oferindu-vă sfaturi care vă vor ajuta să vă gestionați investiția pe care o investiți în împrumut, pentru a nu mai intra în faliment în viața dvs. și această ofertă uimitoare vine cu împrumutul dvs. Contactați-ne astăzi prin e-mail elinajohnson11.globalfinance@gmail.com

    Serviciile noastre includ următoarele:

    * Imprumut personal
    * Împrumuturi garantate
    * Creditele nu sunt împrejmuite
    * Rezultatele împrumutului
    * Coaching de împrumut
    * Împrumut de împrumut împrumut
    * Plata împrumutului
    * Credite pentru studenți
    * Împrumuturi comerciale
    * Credite auto
    * Rezoluția împrumutului
    * Dezvoltare împrumut
    * Dept împrumut de împrumut
    * Credite de afaceri
    * Credite educative
    * Întâlnire întreruptă

    Vă rugăm să completați formularul de împrumut de mai jos și să-l returnați pentru a ne deservi mai bine prin e-mail:
    elinajohnson11.globalfinance@gmail.com


    DATE APLICABILE

    1) Numele complet:
    2) Țara:
    3) Adresa:
    4) Stat:
    5) Sex:
    6) Starea civilă:
    7) Ocupatia:
    8) Număr de telefon:
    9) Poziția actuală în locul locului de muncă:
    10) Venit lunar:
    11) Suma împrumutului necesară:
    12) Durata împrumutului:
    13) Scopul împrumutului:
    14) Religia:
    15) Ați aplicat înainte:
    16) Data nașterii:
    Mulțumiri,
    Doamna Elina Johnson (elinajohnson11.globalfinance@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere