3 iunie 2010

Ce planuri au turcii de la Garanti dupa obtinerea licentei BNR

GE Garanti Bank, banca nou-lansata a turcilor de la Garanti prin preluarea operatiunilor sucursalei locale a grupului, a primit deja peste 120 de milioane de euro la capital si va intra in curand pe nisa serviciilor de private banking.


Aceasta a fost prima data in istoria recenta cand un grup financiar strain a ales sa isi transforme sucursala locala in banca de sine statatoare, supervizata de BNR. Tendinta pe piata in ultimii ani a fost contrara, americanii de la Citi renuntand la licenta BNR, transferand operatiunile locale sub umbrela unei sucursale, supervizata din Irlanda. Si RBS pregateste un proces similar.

"Daca ai afaceri in Romania, trebuie sa fii o banca locala. Nu stim strategia altora, dar noi vrem sa fim o banca locala. Ne pastram strategia sa fim o banca cu produse si servicii universale", spune Murat Atay, directorul general al GE Garanti Bank.

Odata cu acest transfer, operatiunile turcilor - care au ajuns la active de un miliard de euro si un portofoliu de 175.000 de clienti - se deruleaza sub supravegherea BNR, dupa ce pana acum sucursala locala era supervizata de banca centrala a Olandei. Din punct de vedere tehnic, GE Garanti Bank a cumparat operatiunile sucursalei locale a Garantibank International NV. Costul tranzactiei, care reflecta valoarea operatiunilor locale, a fost de 68 de milioane de euro.

GE Garanti Bank fusese inregistrata la Registrul Comertului in iunie anul trecut, cu un capital social de 40 de milioane de lei (circa 9 mil. euro), controlat in proportie de 99,9% de Dogus GE BV din Olanda si General Electric Capital Corporation din SUA, cu 0,1%. In urma majorarii de capital, structura actionariatului s-a schimbat, banca fiind controlata direct de Garanti Bank Turcia, cu 70% din actiuni, in timp ce GE Capital Corporation si-a majorat participatia la 30%.

"Planurile noastre includ infiintarea unei societati de brokeraj in asigurari intr-o perioada scurta de timp. In curand vom incepe sa oferim servicii de private banking", mai spune Atay.

Banca are in plan sa deschida 25 de unitati anul acesta, fata de 51 cate opereaza in prezent, si inca 25 in 2011. Pana acum au fost inchiriate 16 spatii, unitatile urmand sa devina operationale pana in vara.

Cele trei IFN-uri detinute de GE Money vor trece, de asemenea, printr-o ajustare a actionariatului, urmand ca acesta sa fie identic cu cel al GE Garanti Bank. Banca va extinde colaborarea cu cele trei societati, care vor vinde pe langa cardul de credit Bonus Card si imprumuturile de nevoi personale si produse destinate firmelor mici.

Sursa: ZF
Autor: Liviu Chiru
Data: 01.06.2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu