17 martie 2014

Diferenta intre ratele egale si cele decrescatoare

Una dintre deciziile care trebuie luate in momentul in care facem un credit este modul de rambursare al acestuia. Fiecare rata este alcatuita din principal ( parte ), dobanda si comisioane, daca este cazul. Proportiile dintre ele variaza in functie de alegerea facuta in momentul semnarii cererii de credit. In acest sens avem posibilitatea de a alege cum rambursam creditul, si anume in rate egale sau rate descrescatoare.
Daca decidem sa avem un sistem de rambursare in rate egale, in faza initaiala a imprumutului se va achita cea mai mare parte din dobanda si mai putin din principal. Cu fiecare transa achitata aceste proportii se vor inversa. Avantajul acestei solutii este acela ca valoarea ratei este fixa pe toata perioada de rambursare a imprumutului ( exceptia o fac produsele cu dobanda variabila si creditele luate in valuta deoarece cursul de schimb faca sa ne varieze rata in cazul in care noi o achitam in lei). Acest sistem permite planificarea exacta a bugetelor din gospodaria dumneavoastra. Dezavantajul este ca in prima perioada a creditului valoarea de achitare din soldul creditului este foarte mica.
In cazul in care alegem un sistem de rambursare prin rate descrescatoare sistemul de achitare al datoriei este total diferit. Avantajul acestui mod de achitare al creditului este ca se ramburseaza rapid din capital si reducem mai repede din datoria propriu zisa, adica din sold. Dezavantajul consta in faptul ca la inceput ratele de rambursare sunt mai mari decat in cazul sistemului de achitare prin rate egale. Acest sistem se potriveste unei persoane cu capacitate mai mare de rambursare fata de sistemul cu rate egale. Acest sistem este recomandat persoanelor care intentioneaza sa ramburseze anticipat creditul intr-o perioada scurta sau medie de timp. Cifrele arata ca prin sistemul de rambursare in rate decsrescatoaresuma totala achitata la finalul creditului este mai mica comparativ cu suma achitata prin transe egale.


Alege cea mai buna solutie de a rambursa imprumutul impreuna cu un consilier Finantare prin Credit.


14 martie 2014

Cum a afectat Roborul Prima Casa

Dupa cum se cunoaste pe partea de credite ipotecare programul Prima Casa este creditul cu cel mai mare impact social.
De la finalizarea creditarii in euro si practic trecerea abuziva spre creditarea in lei au survenit in piata o serie de efecte la care nu am fost pregatiti sa le facem fata.
Scadrerea agresiva a Roborului pana la 1.94%, din data de 28.01.2014, a dus la interventia agresiva a Bancii Nationale majorand Roborul in numai 2 zile la 3.52%. Intreventia B.N.R. a fost motivata prin domolirea cresterii de curs valutar care ii afecteaza mai ales pe cei care au luat credite in euro.
Populatia nu a resimtit in primele luni ale acestui an aceste efecte deoarece foarte multe banci au functionat cu indicele Robor din data de 31.12.2013, acesta fiind de 2.44%.
La data de 13.03.2013 Roborul era 2.99% adica cu 0.55% mai mare de cat cel din data de 31.12.2013.
Concluzia este ca ne asteptam la o crestere a dobanzii la Prima Casa dar sub nici o forma aceasta dobana nu va creste cu mai mult de 0,6% in perioada urmatoare.
Sursa: Popescu Dragos